Hoe herken je hiv?

Zelf een HIV test doen

De symptomen van hiv zijn lastig te herkennen. Veel mensen weten daarom ook niet eens dat ze een hiv-infectie hebben. Maar wist je dat er in Nederland ongeveer 23.000 mensen met hiv leven? Om het aantal hiv-infecties te beperken is het goed om te weten wat de symptomen zijn. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje.

Eerste symptomen van hiv

Niet iedereen heeft klachten na een besmetting met hiv. De meest voorkomende symptomen van de eerste fase zijn huiduitslag, koorts, keelpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Dit lijkt nog het meeste op een flinke griepinfectie, die één tot twee weken duurt. Nadat de eerste symptomen zijn verdwenen kan hiv in het lichaam aanwezig zijn zonder dat het klachten veroorzaakt. En juist dit maakt hiv extra gevaarlijk, omdat je andere mensen kan besmetten zonder dat je dit zelf weet.

Overgang van hiv naar aids

In de periode na de eerste fase zal hiv het afweersysteem verder aantasten. Dit kan uiteindelijk uitgroeien tot aids. Aids is de afkorting voor Acquired Immuun Deficiency Syndrome en is het laatste stadium van de ziekte. Het lichaam is in dit geval zo verzwakt, dat ook ‘onschuldige’ infecties veel schade kunnen aanrichten. Er zijn een aantal aids symptomen die veel voorkomen, zoals misselijkheid, diarree, chronische vermoeidheid, gewichtsverlies, kortademigheid, koorts, huiduitslag, zwellingen van de lymfeklieren en verwardheid.

Thuis HIV test doen

Verschil symptomen tussen mannen en vrouwen

Veel klachten van hiv en aids zijn hetzelfde voor mannen en vrouwen. Sommige symptomen hiv treffen enkel mannen of vrouwen. Zo kunnen mannen last hebben van pijn in de balzak, bij het plassen, erectiestoornissen en libido verlies. Ook vrouwen kunnen last krijgen van specifieke klachten zoals het veranderen van de menstruele cyclus, vaginale schimmelinfecties, verandering in de afscheiding, pijn tijdens de seks en pijn in de onderbuik.

Herken je bepaalde symptomen? Of twijfel je na onveilige seks of je misschien hiv hebt opgelopen? Dan is het belangrijk om dit meteen te laten testen. Hoe eerder de infectie aan het licht komt, hoe beter de mogelijkheden tot behandeling. Je kan ervoor kiezen om naar de huisarts te gaan, naar een GGD kliniek, of om een zelftest te doen thuis.

Gerelateerde berichten